2016. február 28., vasárnap

Tőzike tanösvény

Legalább minden második évben ellátogatunk Csáfordjánosfára a csodavilágba, ahol a tavaszi tőzike ( Leucpjum vernum) uralja a tájat. Idén szokatlanul korán borult virágba, de nem maradtunk le róla.





A tavaszi tőzike elterjedési területe Közép-Európában van, a Magas-Alpok kivételével. Délen Olaszország középső részéig lehet megtalálni. Elegyes lomberdők, ligetek, nyirkos, de nem túl nedves rétek lakója.
A tavaszi tőzike 15-35 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Levelei tőállásúak, széles szálasak, 1 centiméter szélesek. A tőkocsány csúcsán mintegy 3,5 centiméter hosszú levélhüvelyben folytatódik, melynek hónaljában egy, ritkán két bókoló virág fejlődik. Mind a hat lepellevél egyforma, csúcsa alatt sárgászöld folttal. Apró toktermése van. Virágzási ideje március-április között van.
Galantamint tartalmaz, mérgező.

Valahogy gondoltam megmutatom, hogy milyen körülmények között is lehet itt fotózni. Persze ez inkább inspirált minket Benivel, nem visszafogott :)







Számomra sosem unalmas ez a vidék. Néha mellettünk van a napsütés, néha elhagy minket, de remélem sikerül szép képeket hoznom idén is.























Nem csak tavaszi tőzikék vannak errefelé, hanem ligeti csillagvirágok is. ( Scilla vindobonensis).



Na és a tavasz már a bokrokon is látszik, még ha az ősz nyoma is ott van.


Ha valakinek van kedve, itt még vannak képek  2014-ből is:









4 megjegyzés: